Terapia în apa se desfășoară cu mai mulți terapeuți, similar ca în terapia cu “mâini multiple”, pacientul/clientul, fiind susținut să plutească pe spate, în apă. Avantajul acestui procedeu este neutralizarea virtuală a forțelor de gravitație, și de asemenea libertatea de orice fricțiune pe care pielea o are în momentul în care te întinzi pe masa de masaj, pe pat, pe canapea sau pe podea.
Mulți dintre mușchii corpului lucrează constant la balansarea forțelor de gravitație atunci când stăm în picioare, pe scaun, întinși, când mergem, în diverse activități cotidiene, chiar și atunci când dansăm. Datorită “imponderabilității” formale, create de apă, mușchii încep să se relaxeze și persoana ajunge la o stare profundă de deconectare.
Rolul terapeuților este nu numai de a susține corpul pacientului/clientului în starea de plutire, ci se conectează la tiparele de tensiuni fasciale cu intenția de a ajuta la eliberarea acestora, mai ales atunci când în procesul terapeutic, corpul poate avea mișcări ușoare dictate de impulsurile nervoase ce duc la relaxări musculare. De multe ori corpul intră în mișcări de unduire dintr-o parte în alta, și cu fiecare înclinare se adună mai multă relaxare în mușchii trunchiului, iar vertebrele și discurile intervertebrale se reașează în poziții normale, iar în aceste situații este foarte important să oferi libertate de mișcare, pentru facilitarea unui proces de „free unwinding” (desfășurare liberă).
Acest procedeu pote fi utilizat și în scop de relaxare, însă este extrem de eficient în cazul pacienților care au suferit preinfarct, lovituri la cap sau la coloana vertebrală, ca recuperare post-traumatică, în diferite stadii de paralizie, unde întâlnim grupe musculare spastice, cu hipertonicitate sau mușchi neutilizați. Este benefic de asemenea pentru articulații, ligamente și tendoane cu rezultate semnificative în înbunătățirea funcțiilor neuro-motorii. Femeile gravide pot de asemenea obține prin această modalitate terapeutică un grad ridicat de confort și de eliminare a durerilor cauzate de modificările din procesul de sarcină, ajungând la o condiție fizică optimă în vederea nașterii.