Folosind o atingere blândă, terapeutul eliberează restricțiile din sistemul craniosacral, ceea ce duce la îmbunătățirea funcționării sistemului nervos central.

În timp ce clientul se află întins pe masa de tratament, complet îmbrăcat în haine lejere, terapeutul, cu o atingere ușoară, în general nu mai mult de 5 grame, monitorizează ritmul craniosacral, și prin tehnici delicate de manipulare facilitează eliminarea restricțiilor și a dezechilibrelor. Terapeutul va avea palmele de-a lungul corpului, pe picioare, pe cap sau pe torace, va susține capul sau coloana vertebrală, în vederea eliminării tensiunilor acumulate. Un tratament poate dura de la 15 minute până la o ora sau chiar mai mult de atât, dar un tratament tipic durează între 45 min și o oră.

În terapii intense sunt programe cu tratamente de 3 ore cu cel puțin 3 terapeuți care lucrează simultan. Terapia CranioSacrală poate fi folosită individual sau în conjuncție cu alte terapii.

Ca rezultat al terapiei se obține un sistem nervos fără restricții și un corp capabil funcționeze la nivel ridicat de performanță.