Eliberarea SomatoEmoțională este o tehnică dezvoltată de Dr. John Upledger, care permite atât eliberări ale restricțiilor de la nivel fizic, cât și eliberări semnificative ale componetelor emoționale încapsulate în țesutul corpului.

Deși nu e necesar se manifeste la fiecare tratament, acest fenomen, numit Eliberare SomatoEmoțională, poate apărea ca urmare a reamintirii unor momente traumatice și/sau emoționale.

Odată ce eliberarea SomatoEmoțională începe, activitatea sistemului craniosacral se oprește brusc.

Poziția corpului permite o eliberare generală a emoțiilor înmagazinate care par vină de la țesutul corpului și frecvent sunt exprimate în diverse forme: plâns, tremurat, spasme, transpirație, râs, durere, contracții musculare… aproape tot ce puteți imagina. Acesta este un fenomen normal care ajută corpul la reversul disfuncției și restaurează nivelul optim de mobilitate.

În cadrul cercetărilor sale, Dr. Upledger a descoperit pacientul/clientul revine exact la poziția corpului din momentul accidentului pentru cel mai ușor mod de a elibera acele energii încapsulate, este ia aceeași poziție prin care acestea au fost acumulate.