Mama unuia dintre pacienții mei, pe care o vom numi „Helen” din respect pentru intimitatea sa, a fost recent în spital pentru o operație pe inimă. La 87 de ani era într-o stare de sănătate bună, dar în ultima vreme se simțise puțin slăbită. Cu toate acestea, doctorul i-a recomandat să facă operația pentru ca era „atât de sănătoasă”.

Operația a mers bine, dar în câteva zile Helen suferea de anemie. Ori avea o hemoragie interna, ori măduva ei osoasă nu mai producea sânge. Doctorii i-au făcut o transfuzie și ea a spus că se simțea bine, dar doar pentru câteva zile. Apoi i s-a mai făcut o transfuzie și încă una, și astfel un tipar a început să se repete: transfuzie, anemie, transfuzie, anemie.

Într-un final biata femeie nu a mai rezistat, a refuzat orice altă transfuzie și se pregătea să moară. Fiul ei m-a sunat să o tratez cu o combinație de acupunctura și terapie CranioSacrală. Împreună, aceste două modalități sunt foarte eficiente în întărirea fluxului de energie din corp. Dacă ne gândim la ritmul cranian ca la valurile oceanului, meridianele din acupunctura ar fi curenții oceanului. Combinarea celor două tehnici poate să intensifice capacitatea noastră de a rezolva o gamă largă de probleme medicale.

Când am lucrat pentru prima dată pe Helen, m-am concentrat pe „relaxarea meridianelor” folosindu-mă de ritmul craniosacral pe post de ghid. Pentru a detensiona un punct din acupunctura de-a lungul unui meridian sau a unei căi energetice, trebuie să pui un deget pe punctul respectiv, fără a presa în mod conștient, doar pentru a permite un ușor contact energetic sau electric. Apoi începi să cauți ritmul craniosacral. Se poate simți ca o undă foarte subtilă care curge la început într-o direcție apoi în cealaltă, în general timp de câte trei secunde pentru fiecare direcție.

O dată ce ai simțit ritmul craniosacral, te contopești și te armonizezi cu el pentru a-l încuraja să curgă mai ușor și complet. Îmbunătățirea ritmului craniosacral în acest fel este ca si cum ți-ai folosi picioarele pentru a te balansa înainte și înapoi într-un leagăn. În timp ce te miști într-o direcție, îți arunci picioarele în sus la înălțimea arcului pentru a ajunge mai sus. Am folosit același principiu pentru a îmbunătăți ritmul craniosacral prin adăugarea intenției de îmbunătățire a fluxului de energie dintre puncte, flux ce se mișcă în aceeași direcție cu ritmul craniosacral.

Energizarea fluxului măduvei și fluxului sanguin

Prima dată când am tratat-o pe Helen, m-am concentrat pe a stimula producția de sânge din fluxul măduvei, unde se creează sângele și lichidul cerebrospinal. Fluxul măduvei cuprinde punctele de acupunctură numite canalul guvernant 20(GV20) și canalul guvernant 16(GV16), care se află amândouă în mijlocul craniului.
GV20 se afla pe sutura sagitală, aproximativ la punctul de mijloc al liniei care ar conecta vârful celor două urechi. Există o mică depresiune pe sutura la GV20. GV16 se afla la baza capului, chiar sub protuberanța occipitală externă (umflătura de la baza craniului, pe linia de mijloc). Am detensionat fluxul măduvei lui Helen, mai întâi prin armonizarea cu ritmul cranian dintr-un punct, apoi cu celălalt, apoi armonizarea celor doua puncte împreună.

A doua oară când am tratat-o pe Helen, m-am concentrat pe detensionarea fluxului ei sanguin, pentru a mă asigura că am acoperit toate bazele. Fluxul sanguin include punctele: stomac 37(ST37), stomac 39(ST39) și vezică 11(B11).

Dacă se măsoară utilizând partea cea mai lată de la degetul mare, ST37 se afla la șase lățimi de deget sub baza rotulei și la o lățime de deget pe lateral, fața de creasta tibiei. Iar B11 se afla la o lățime și jumătate lateral față de coloana vertebrală, la nivelul de la baza primei vertebre toracice.

La scurt timp după cel de-al doilea tratament, Helen a spus că se simte bine. În sfârșit organismul ei producea și punea în circulație destul sânge pentru ca ea să meargă la reanimare și apoi să se întoarcă acasă. Cu o combinație de atingere ușoara și intenție de vindecare, am reușit să ajut la intensificarea fluxului ei de energie sănătoasă, permițând corpului ei să producă mai mult sânge și să reducă efectele anemiei. Având privilegiul să o susțin pe Helen în tranziția ei de la o stare de lipsă totală de dorința de viața la a fi sănătoasă și pe picioarele ei, este un tribut adus înțelepciunii meridianelor și a ritmului craniosacral.

de Kenneth R.Koles, PhD, DSc, Rac, LMT; autor invitat pentru John Upledger, DO, OMM
Kenneth R.Koles este instructor licențiat al Institutului Upledger care predă „Relaxarea meridianelor: Aplicarea principiilor acupuncturii în terapia CranioSacrală.
Pentru mai multe informații vizitați www.upledger.com