În general terapia pentru copil durează mai puțin și e posibil să fie efectuată într-o manieră mai puțin convențională, adică pe podea, într-un loc de joacă, sau oriunde copilul se simte mai confortabil.

Cu cât atmosfera va fi mai puțin asemănătoare cu un cabinet medical, cu atât copilul va fi mai relaxat.

Tratamentul poate adresa multiple probleme legate de bolile copilăriei și de alte disfuncții:

Bolile copilăriei (pojarului, oreionului, vărsatului de vânt etc.) – terapia CranioSacrală poate fi utilizată eficient în vederea scăderii febrei și a trecerii mai ușoare a copilului prin majoritatea acestor stări specifice bolilor. Se întărește sistemul imunitar și se mobilizează sistemul nervos autonom, astfel încât imunitatea corpului să fie stimulată.

Alergii – respiratorii, alimentare

Colici, probleme digestive și de eliminare – sunt corectate prin terapia CranioSacrală în procent de 75%, cu excepția cazului în care sunt cauzate de tumori sau de alte probleme patologice grave.

Copiii hiperactivi – sunt tratați foarte eficient prin intermediul terapiei CranioSacrale în cazul în care problema la origine nu este una emoțională, și în acest caz se lucrează cu întreaga familie. Din cazuistică însă, reiese că 50-60% din problemele copiilor hiperactivi își au baza în sistemul craniosacral.

Disfuncții în învățare și dislexie – ca și în cazul copiilor hiperactivi, când problema își are originile în sistemul craniosacral, tratamentul este foarte eficient, în aproximativ 50-60% din cazuri.

Probleme psihologice, frici, fobii

Sindromul Down

Retardul mental – dacă acei copii “cu întârziere mentală” vor răspunde sau nu spectaculos la terapia CranioSacrală depinde de cauza ce a generat “retardul”. S-au întâlnit rezultate pozitive remarcabile în anumite cazuri. În alte însă, starea de sănătate a copiilor s-a îmbunătățit, dar ei nu au devenit mai inteligenți ci mult mai prezenți și cooperanți.

Paralizie cerebrală – cele mai multe experiențe au fost legate de paralizia spastică. Starea tuturor acestor copii s-a îmbunătățit – în unele cazuri, spectaculos, în alte cazuri – mai puțin. Din nou, depinde de gravitate leziunilor cerebrale ce au generat spasticitatea. Uneori, spasticitatea este eliberată, dar copilul rămâne cu anumite disfuncții motorii sau mai rar, cu paralizie flască. Paralizia flască este mult mai confortabilă decât paralizia spastică, așadar merită încercat.

Atacuri de apoplexie – răspunsul copiilor afectați de atacuri de apoplexie este strict dependent de cauza atacurilor. Mulți dintre aceștia, pe măsura desfășurării terapiei CranioSacrale, au încetat să mai aibă atacuri, putându-se astfel (cu acordul medicului curant) să se reducă sau chiar să se renunțe total la administrarea medicamentelor. Unii copii ale căror atacuri se datorează unor dereglări cerebrale mai profunde, nu răspund spectaculos, însă majoritatea au ameliorări, se diminuează frecvența atacurilor sau chiar încetează și necesită reducerea dozei de medicamente.

Autism – s-a observat o îmbunătățire semnificativă în cazul comportamentului auto-distructiv, al prezentării afecțiunii și al interacțiunii sociale.

Scolioza – în unele cazuri de scolioză, este generată de disfuncții în sistemul craniosacral. Adeseori, membrana dura mater care coboară pe canalul vertebral prezintă o răsucire, care poate fi detectată de foarte timpuriu. Coloana vertebrală rezistă la răsucire cât de mult poate, dar uneori, în perioada anterioară pubertății sau în adolescență timpurie, coloana vertebrală începe să se răsucească, ca răspuns la membrana dura mater răsucită. Această situație reprezintă începuturile scoliozei. Uneori, dacă se depistează din timp, poate fi corectată prin intermediul terapiei CranioSacrale, scolioza dispărând. Un ajutor important în corecție este și gimnastica medicală/kinetoterapia. Alteori, scolioza poate apărea datorită unor disfuncții dentare (vezi dispozitivele stomatologice)

Ortodonția – apelarea la câteva ședințe de terapie duce la diminuarea duratei ortodonției, eliminând ocazional nevoia dispozitivelor ortodontice, sau chiar în întregime. Sugerez aplicarea terapiei CranioSacrale asupra tuturor copiilor înaintea apelării la corectarea ortodontica și/sau după folosirea acestei metode, pentru eliminarea restricțiilor posibile la nivel de suturi craniene.

Strabism – când problema este cauzată de tensiunea membranei dura mater, care afectează nervii oculari, rezultatele sunt excelente și spectaculoase, uneori sa evitat chiar operația la ochi.