Administrația Veteranilor raportează în momentul de față, aproximativ 50.000 de cazuri de Sindromul Tulburărilor de Stres Post-traumatic (PTSD) înregistrate în rândul veteranilor din Afghanistan și Irak. O altă statistică copleșitoare: PTSD afectează aproximativ 7.7 milioane de americani. Terapia CranioSacrală i-a ajutat în mod eficient pe cei afectați de această disfuncție, să revină la nivelul de normalitate de dinainte, în relația cu ei și cu familia lor, cu comunitatea și cu munca lor.
PTSD este cauzat de un eveniment traumatizant. PTSD este o boală anxioasă care apare în urma unui eveniment terifiant, care implică disfuncții fizice sau psihice. Persoana care dezvoltă PTSD poate fi cea afectată direct sau cea care a fost martoră la un eveniment traumatizant petrecut altei persoane. Poate fi cauzat de către o varietate de incidente precum război, viol, jaf, tortură, maltratarea copiilor, accidente de mașină, accidente de avion sau dezastre naturale. Aceste evenimente pot cauza frici intense, incompetență sau groază care se poate încorpora în țesuturile unei persoane.
Starea interioară de traumă poate persista mult timp după ce evenimentul traumatizant a avut loc. Atunci când o parte a corpului, chiar și o singură celulă, rămâne blocată în tiparele traumei, aceasta poate crea o stare interioară de traumă. Excesul de stres din tiparele celulare poate crea un efort biomecanic și biochimic intens, neobișnuit și cronic, chiar și mult timp după ce trauma actuală s-a sfârșit. În timp, acesta poate redeștepta o stimulare perpetuă a răspunsului la stres, cauzând un haos continuu și alarmând sistemul nervos autonom.
Tiparele celulelor traumatizate pot trimite încontinuu semnale slabe. Stresul traumatic este simțit și amintit, conștient sau nu, prin procesele senzoriale. Prin simțurile noastre experimentăm atât ceea ce se află în interiorul nostru, cât și în mediul exterior nouă. Experiența celulelor traumatizate pe care o simțim în interior poate fi amenințătoare și poate necesita măsuri de precauție. Adevărul este că trăim fiecare moment într-o stare continuă de groază și risc, parcă tot timpul pregătiți de luptă. Aceste tipare care stimulează trauma pot codifica din ce în ce mai mult circuitul sistemului nervos și organismul ca întreg, provocând cascade de sentimente copleșitoare și înfricoșătoare.
Vibrațiile celulelor traumatizate ne pot întemnița întreaga persoană. Țesuturile corpului sunt create dintr-o mare diversitate de celule care oscilează la diferite frecvențe. Acestea formează o matrice interrelațională în care fiecare parte a corpului – fiecare celulă are un efect asupra corpului ca întreg. În general, fiecare eveniment local din corp are un efect asupra întregului corp. Prin urmare, celulele care s-au format în stare de traumă pot cauza consecințe nefavorabile întregului corp. Aceste celule sunt ca bătăile unui metronom, vibrând non-stop fluctuări de frică, teroare sau groază în întreaga persoană..
Terapia CranioSacrală poate ajuta ușurând procesul de optimizare a structurii celulare. Terapia CranioSacrală poate ajuta corpul să își schimbe forma celulelor prin tehnici blânde care îmbunătățesc căile naturale de auto-corecție. Întrucât celulele se schimbă și își modifică forma, trauma blocată din acestea poate fi eliminată mult mai ușor. Este ca și cum energia blocată se poate mișca, poate răspunde și poate fi în sincron cu sistemele corpului care oscilează în frecvențe de corecție, mult mai bine decât trauma respectivă. Astfel efectele PTSD se pot micșora, ducând la o acomodare mai plăcută cu noi înșine și cu mediul exterior în care trăim.
Tad Wanveer, LMT, CST-D, este instructor oficial al Institutului Upledger, unde a profesat ca și clinician pentru mai bine de cinci ani. A obținut diploma în terapia prin masaj din 1987 de la Institutul de Masaj din Suedia și de la Institutul Științelor Înrudite Sănătății din New York. În prezent are propriul cabinet în Raleigh-Durham din Carolina de Nord, cu specializarea în Terapia CranioSacrală. El este de asemenea și autor al cărții “Constelația Creierului” în care explică importanța celulelor gliale.