Multe boli grave apar ca rezultat al unor procese cronice inflamatorii. Evitarea producerii acestor inflamații împiedică formarea unor afecțiuni precum cancerul, boli ale sistemului nervos, boli de inimă, diabetul de tip II, boli autoimune și alte dureri cronice. Terapia CranioSacrală, care sporește circulația sănătoasă a fluidelor din organism, este o metodă puternică de a scăpa corpul de toate aceste inflamații dureroase și silențioase. Este de asemenea, foarte important să acordăm atenție alimentației.

Obezitatea este strâns legată de inflamațiile din corp deoarece unul dintre acești doi factori poate reprezenta fie cauza, fie efectul celuilalt. De aceea, reducerea excesului de grăsime din alimentație poate diminua sau chiar elimina procesele inflamatorii. Acest lucru vă poate ajuta să vă bucurați mai mult de viață.

Unul din principalele motive pentru care americanii devin mai obezi pe zi ce trece este acela că au “creierul înfometat”. Greutatea mezencefalului (creierul mijlociu) este de aproximativ 3%, sau chiar mai puțin, din greutatea totală a corpului. Pe de altă parte, mezencefalul folosește aproximativ 70% din glucoza din sânge pentru a asigura energie corpului. Atunci când nivelul de glucoză din sânge începe să scadă, creierul pierde din energie. În acest moment creierul, devenind hipoglicemic, cere imediat mai multă glucoză. Atunci devenim foarte înfometați, poate chiar iritați, nervoși și iraționali. Aceste stări duc adesea la nevoia de dulce. Zahărul pe care îl ingerăm mărește apoi cantitatea de zahăr pe care o avem deja în sânge, ducând la mărirea glucozei care ajunge în creier. Asta ne face să ne simțim mai bine, mai fericiți, ceea ce este minunat! Însă, de asemenea mărește și nivelul de zahăr din sânge, ceea ce face ca pancreasul să secrete insulina în exces pentru a reduce nivelul de zahăr.

În timp ce insulina reduce glucoza din sânge, scade și glucoza care se eliberează din creier. Creierul începe să țipe după mai mult zahăr. Ca să îl liniștim, începem să consumăm mai multe dulciuri. Apoi, din nou glucoza se mărește iar insulina, care crește și ea, începe să mănânce din glucoza din sânge. Din nou, creierul “ordonă” să consumăm mai multe dulciuri pentru a suplini cantitatea de glucoză. Și tot așa, ne învârtim într-un cerc vicios.

Între timp, insulina a micșorat la început nivelul de glucoză din sânge prin înmagazinarea glucozei în exces în celule care o depozitează, acest lucru ducând la mărirea și înmulțirea celulelor grase. Atunci când facem mișcare, ardem din moleculele de glucoză. În plus, dacă în loc de glucoză consumăm fructoză, răspunsul insulinei nu este nici pe departe atât de rapid. Prin urmare, această situație nu duce neapărat la obezitate. Insulina trimite niște glucoza și în ficat pentru a o depozita și a o folosi mai târziu. Atunci când creierul are nevoie de mai multă glucoză, din pancreas se eliberează un hormon numit glucagon care prin stimularea ficatului, are rolul de a elibera glucoza înmagazinată în celule și de a o trimite creierului. Prin urmare, dacă, pentru a satisface nevoia creierului de glucoză, în loc de dulciuri consumăm proteine, creierul va primi ceea ce își dorește iar noi nu vom mai elibera atât de multă insulină care ne trimite în cercul vicios pe care l-am descris mai sus.

Într-adevăr, fructele și lactatele ajută la evitarea dezechilibrului glucoză/insulină.

Pe de altă parte, cerealele și amidonul sunt făcute din glucoză printr-un șir întreg de procese în care se folosesc secreții puternice de insulină, ducând în final la același rezultat la care ar duce și dulciurile, în ceea ce privește dezvoltarea celulelor grase.
Întrând în acest cerc, nu numai că ne îngrășăm, ci de asemenea se dezvoltă inflamații care favorizează apariția unor procese cronice distructive (tipul de boală care se dezvoltă depinde de locul unde se află inflamația). Ceea ce ar putea constitui o apărare puternică împotriva a toate acestea, este acidul gras omega-3, care reduce acidul arahidonic. Acidul arahidonic este temelia pe care se dezvoltă inflamațiile.

Bineînțeles, trebuie să ne asigurăm că acidul gras omega-3 de care avem nevoie, nu provine de la pești care au fost expuși unor substanțe toxice precum mercurul sau dioxinul. (Dioxinul este componenta activă a substanței chimice numită Agentul Orange, folosită în războiul din Vietnam.) Atât mercurul, cât și dioxinul sunt toxice pentru om, animale sau pești. Este mult mai sigur dacă poți să-ți procuri acidul gras omega-3 fără uleiul total de pește.

Mai sunt și alte lucruri pe care trebuie să le luăm în calcul atunci când încercăm să evităm sau să scăpăm de inflamații:
1-2 pahare de vin roșu zilnic sunt anti-inflamatoare.
Uleiul de măsline extra virgin poate ajuta dacă acesta conține hidroxitirosol. Citiți eticheta.
Ghimbirul folosit ca și condiment în salate sau în diverse mâncăruri poate de asemenea ajuta. Ghimbirul conține xantină. Se găsește în magazinele cu produse pentru sănătate.
Aloe vera previne dezvoltarea inflamațiilor.
Vitaminele A, C și E ajută în prevenirea inflamațiilor.
Exercițiile zilnice sunt de asemenea un mijloc de prevenire al inflamațiilor.

Prin urmare, în misiunea noastră de a ne păstra sănătoși considerăm satisfăcătoare alegerea de a ne hrăni creierul înfometat cu alimente sănătoase. Eforturile susținute duc la consolidarea efectelor terapiei CranioSacrală și a altor metode de mărire a fluxului lichidelor din corp, pot reduce inflamațiile cronice și ne pot ajuta în eliminarea bolilor.