Se incarca..
Ce este sistemul CranioSacral?

Sistemul craniosacral poate fi comparat cu un sistem hidraulic semi-inchis in care meningele (cu cele trei straturi) este membrana impermeabila, lichidul cerebrospinal este fluidul sistemului si structura din interiorul membranei este cea care regleaza presiunea in sistem si totodata coordoneaza producerea si reabsortia fluidului din sistem. Dura mater este peretele exterior al meningelui si e atasat de oasele craniene.

In momentul producerii lichidului cerebrospinal se produce o expansiune a cutiei craniene, iar în momentul eliberarii
fluidului se produce o compresie. Aceasta e miscarea si pulsul craniosacral, "unealta" terapeutului. Prin evaluarea ritmului cranian din punct de vedere al calitatii, amplitudinii, fortei si a simetriei acestuia se pot determina zonele restrictionate din corp.

De cate tratamente am nevoie pentru a ma simti bine?

Pentru faptul ca suntem unici, si numarul de tratamente difera. Sunt persoane care au nevoie doar de un tratament pentru a se simti bine, sunt altele care au nevoie de 3-5, si altele care ar avea nevoie chiar de tratamente intensive si eventual ar beneficia foarte mult de terapia cu mai multi terapeuti.

Totul depinde de felul în care corpul fiecarui individ reactioneaza si receptioneaza efectele tratamentelor.

Poate o astfel de terapie sa fie facuta in paralel cu un tratament medical?

Terapia CranioSacrala nu interactioneaza in mod negativ cu nici un fel de alta forma de terapie sau medicatie, este o terapie fara risc sau efecte secundare. Terapeutul nu va diagnostica si nici nu va prescrie medicamente.

Este indicata terapia CranioSacrala pentru o femeie insarcinata?

Da, este indicata si chiar recomandata, deoarece terapia CranioSacrala mobilizeaza si intensifica multe dintre procesele de adaptare normala la schimbarile corpului femeii insarcinate. Este necesar ca aceste procese sa fie deosebit de active pe durata sarcinii. Terapia CranioSacrala le poate asista cu siguranta procesele fiziologice normale.

Terapia CranioSacrala adeseori pare a fi catalizatorul unui travaliu blocat. De aceea este recomandat inclusiv in timpul nasterii.
Terapia CranioSacrala poate fi eficienta si pentru noua mama, pentru ca ajuta la restaurarea functiei sistemului endocrin – in acest caz, glandele pituitara, suprarenale si ovariene; a echilibrului hormonal; ajuta la ameliorarea depresiei post-partum; restaureaza functiile pelviene normale, eliminând astfel problemele spatelui, ulterioare nasterii si pe cele similare.

Cât de timpuriu poate fi tratat un sugar cu terapia CranioSacrala?

In functie de îndemanarea terapeutului cranio­sacral, primul tratament se poate realiza la cateva minute de la nastere. Cu cat este mai mic nou-nascutul, cu atat mai experimentat trebuie sa fie terapeutul. Activitatea sistemului craniosacral este extrem de subtila, dar devine mai aparenta pe masura trecerii orelor de viata in afara uterului. Pentru a fi sigur de ceea ce face, terapeutul craniosacral trebuie sa perceapa ritmul craniosacral al nou-nascutului.

Terapia CranioSacrala poate corecta problemele sistemului craniosacral imediat si permanent. Aceste pro­bleme, atunci cand sunt corectate, pot duce la evitarea dezvoltarii colicilor, a problemelor respiratorii, a hiper­activitatii, a dislexiei, a atacurilor de apoplexie, a sindromului de sugari netonificati si a alergiilor. Se pot contracara multe cazuri de paralizie cerebrala, scolioza si probleme dentare, care necesita mai tarziu in viata - ortodontie. Mai mult, s-a constatat ca starea generala a sanatatii copilului s-a imbunatatit.

Cum poate ajuta aceasta terapie persoanele adulte sau cele de varstnice?

Aplicabilitatea terapiei CranioSacrale este aproape fara limite pentru ca avizeaza in primul rand sistemul nervos central, dar si pentru faptul ca efectul este holistic (asupra corpului ca un tot unitar).

Terapia CranioSacrala ii ajuta pe cei care imbatranesc, devin mai rigizi, mai fragili sau isi pierd memoria, ei devenind mai agili si mai mobili, acumuleaza mai multa energie si demonstreaza un intelect si o memorie îmbunatatite.

Terapia CranioSacrala ajuta, de asemenea, la combaterea retentiei de lichide si imbunatateste rezistenta la raceli, gripe etc. S-au obtinut rezultate remarcabile si in cazuri de Alzeimer.

Ar fi ideal ca pacientii batrani sa fie tratati o data pe luna de catre un terapeut craniosacral competent. In plus, membrii familiei pot fi pregatiti in unele tehnici simple, astfel încat sa poata aplica terapia Cra­nioSacrala persoanelor mai în varsta cel putin de trei ori pe saptamana.

Care este diferenta dintre terapia CranioSacrala, CranioOsteopatie, Chiropractica, Craniopatie si Tehnica Sacro-Occipitala?

In toate metodele mentionate mai sus, obiectivul major este manipularea oaselor craniene.

In metoda osteopatica si chiropractica, terapeutul utilizeaza forta si impune, induce în mod fortat corectia, ceea ce poate duce la greseli, sau mai multa trauma ca rezultat al tratamentului.

Terapia CranioSacrala s-a dezvoltat pe bazele cunostintelor osteopatice si a cercetarilor în domeniul functionarii sistemului craniosacral.

Terapia CranioSacrala utilizeaza maxim o forta de 5 grame, ceea ce face sa fie o tehnica gentila, fara riscuri, iar rolul terapeutului este de a facilita corectia proprie a sistemului craniosacral. De asemenea, in terapia CranioSacrala se utilizeaza si manipularea tesutului fascial si a fluidului cerebral si se lucreaza si la nivel emotional.

Simteam durere in umar. De ce terapeutul a lucrat cu osul sacru si cu pelvisul meu?

Sistemul craniosacral conecteaza sacrumul si pelvisul cu vertebrele, gatul si capul, prin intermediul tubului membranei dura mater, care trece prin canalul vertebral. O tensiune anormala aplicata acestei membrane la capatul inferior, poate aparea usor la capatul superior, la cap.

In acest caz, tensiunea anormala a membranei a fost probabil suficient de mare pentru a trage invelisurile membranei care acopera radacinile nervilor, care se indreapta catre umar. Tractiunea poate conduce la o durere perceputa la nivelul radacinii nervului, in cazul dumneavoastra, la umar.

O alta posibilitate depinde de continuitatea cap-coada a tesutului conectiv (fascia), care acopera toti muschii, toate oasele, toate organele, etc. O rasucire în pelvis ar putea usor sa creeze restrictii care se pote transmite prin fascie si/sau nervi la umarul dumneavoastra.

O alta posibilitate ar fi aceea ca sacrumul a fost rasucit, cauzând rasucirea sa urce pe coloana vertebrala intr-o maniera compensatoare. Daca exista o toleranta putin mai redusa in deschiderile prin care radacinile nervilor ies din canalul vertebral printre vertebrele din partea inferioara a gatului, nervul aferent umarului ar putea fi deranjat.

In oricare dintre aceste cazuri, atunci cand situatia anormala din pelvis si sacrum este corectata, efectul din partea superioara a gatului este indepartat si durerea dispare.

Este nevoie de un terapeut bun pentru a afla cauza in cazul unor asemenea distante. In predarea terapiei CranioSacrale, dedicam mult timp si depunem mult efort in predarea diagnosticelor aferente intregului corp. Aceasta abordare descopera cauza fundamentala, chiar si la asemenea distante fata de durere.

Cum poti fi tratat doar prin intermediul unei atingeri atat de usoare?

Noi, terapeutii, asistam tendinta naturala de recorectare a corpului pacientului. Atunci cand se utilizeaza mai mult decat o forta redusa, se activeaza reactia normala defensiva a corpului pacientului impotriva intruziunii. Cand corpul pacientului incepe sa se apere impotriva terapeutului, tesuturile corpului pacientului se incordeaza, in incercarea pastrarii integritatii.

La confruntarea cu aceasta situatie, terapeutul poate sa aplice o forta mai mare pentru a contracara rezistenta pacientului sau sa usureze atingerea, asa cum folosim in cazul terapiei CranioSacrale, permitand astfel relaxarea tesuturilor pacientului si obtinand o eliberare terapeutica, adaugand doar atat cat este necesar ca mecanismul auto- corector sa fie eficace.

Aceasta este, de asemenea, o diferenta in abordare, care separa terapia CranioSacrala de alte tehnici craniene. Diferenta este exact ceea ce face terapia Cranio­Sacrala atat de sigura, fara risc, si atat de utilizata de catre oricine.

Pune o intrebare