Administratia Veteranilor reporteaza in momentul de fata, aproximativ 50.000 de cazuri de Sindromul Tulburarilor de Stres Post-traumatic (PTSD) inregistrate in randul veteranilor din Afghanistan si Irak. O alta statistica coplesitoare: PTSD afecteaza aproximativ 7.7 milioane de americani. Terapia CranioSacrala i-a ajutat in mod eficient pe cei afectati de aceasta disfunctie, sa revina la nivelul de normalitate de dinainte, in relatia cu ei si cu familia lor, cu comunitatea si cu munca lor.
PTSD este cauzat de un eveniment traumatizant. PTSD este o boala anxioasa care apare in urma unui eveniment terifiant, care implica disfunctii fizice sau psihice. Persoana care dezvolta PTSD poate fi cea afectata direct sau cea care a fost martora la un eveniment traumatizant petrecut altei persoane. Poate fi cauzat de catre o varietate de incidente precum razboi, viol, jaf, tortura, maltratarea copiilor, accidente de masina, accidente de avion sau dezastre naturale. Aceste evenimente pot cauza frici intense, incompetenta sau groaza care se poate incorpora in tesuturile unei persoane.
Starea interioara de trauma poate persista mult timp dupa ce evenimentul traumatizant a avut loc. Atunci cand o parte a corpului, chiar si o singura celula, ramane blocata in tiparele traumei, aceasta poate crea o stare interioara de trauma. Excesul de stres din tiparele celulare poate crea un efort biomecanic si biochimic intens, neobisnuit si cronic, chiar si mult timp dupa ce trauma actuala s-a sfarsit. In timp, acesta poate redestepta o stimulare perpetua a raspunsului la stres, cauzand un haos continuu si alarmand sistemul nervos autonom.
Tiparele celulelor traumatizate pot trimite incontinuu semnale slabe. Stresul traumatic este simtit si amintit, constient sau nu, prin procesele senzoriale. Prin simturile noastre experimentam atat ceea ce se afla in interiorul nostru, cat si in mediul exterior noua. Experienta celulelor traumatizate pe care o simtim in interior poate fi amenintatoare si poate necesita masuri de precautie. Adevarul este ca traim fiecare moment intr-o stare continua de groaza si risc, parca tot timpul pregatiti de lupta. Aceste tipare care stimuleaza trauma pot codifica din ce in ce mai mult circuitul sistemului nervos si organismul ca intreg, provocand cascade de sentimente coplesitoare si infricosatoare.
Vibratiile celulelor traumatizate ne pot intemnita intreaga persoana. Tesuturile corpului sunt create dintr-o mare diversitate de celule care oscileaza la diferite frecvente. Acestea formeaza o matrice interrelationala in care fiecare parte a corpului – fiecare celula are un efect asupra corpului ca intreg. In general, fiecare eveniment local din corp are un efect asupra intregului corp. Prin urmare, celulele care s-au format in stare de trauma pot cauza consecinte nefavorabile intregului corp. Aceste celule sunt ca bataile unui metronom, vibrand non-stop fluctuari de frica, teroare sau groaza in intreaga persoana.
Terapia CranioSacrala poate ajuta usurand procesul de optimizare a structurii celulare. Terapia CranioSacrala poate ajuta corpul sa isi schimbe forma celulelor prin tehnici blande care imbunatatesc caile naturale de auto-corectie. Intrucat celulele se schimba si isi modifica forma, trauma blocata din acestea poate fi eliminata mult mai usor. Este ca si cum energia blocata se poate misca, poate raspunde si poate fi in sincron cu sistemele corpului care oscileaza in frecvente de corectie, mult mai bine decat trauma respectiva. Astfel efectele PTSD se pot micsora, ducand la o acomodare mai placuta cu noi insine si cu mediul exterior in care traim.
Tad Wanveer, LMT, CST-D, este instructor oficial al Institutului Upledger, unde a profesat ca si clinician pentru mai bine de cinci ani. A obtinut diploma in terapia prin masaj din 1987 de la Institutul de Masaj din Suedia si de la Institutul Stiintelor Inrudite Sanatatii din New York. In prezent are propriul cabinet in Raleigh-Durham din Carolina de Nord, cu specializarea in Terapia CranioSacrala. El este de asemenea si autor al cartii “Constelatia Creierului” in care explica importanta celulelor gliale.