Se incarca..

Mama unuia dintre pacientii mei, pe care o vom numi „Helen” din respect pentru intimitatea sa, a fost recent in spital pentru o operatie pe inima. La 87 de ani era intr-o stare de sanatate buna, dar in ultima vreme se simtise putin slabita. Cu toate acestea, doctorul i-a recomandat sa faca operatia pentru ca era „atat de sanatoasa”.

Operatia a mers bine, dar in cateva zile Helen suferea de anemie. Ori avea o hemoragie interna, ori maduva ei osoasa nu mai producea sange. Doctorii i-au facut o transfuzie si ea a spus ca se simtea bine, dar doar pentru cateva zile. Apoi i s-a mai facut o transfuzie si inca una, si astfel un tipar a inceput sa se repete: transfuzie, anemie, transfuzie, anemie.

Intr-un final biata femeie nu a mai rezistat, a refuzat orice alta transfuzie si se pregatea sa moara. Fiul ei m-a sunat sa o tratez cu o combinatie de acupunctura si terapie CranioSacrala. Impreuna, aceste doua modalitati sunt foarte eficiente in intarirea fluxului de energie din corp. Daca ne gandim la ritmul cranian ca la valurile oceanului, meridianele din acupunctura ar fi curentii oceanului. Combinarea celor doua tehnici poate sa intensifice capacitatea noastra de a rezolva o gama larga de probleme medicale.

Cand am lucrat pentru prima data pe Helen, m-am concentrat pe „relaxarea meridianelor” folosindu-ma de ritmul craniosacral pe post de ghid. Pentru a detensiona un punct din acupunctura de-a lungul unui meridian sau a unei cai energetice, trebuie sa pui un deget pe punctul respectiv, fara a presa in mod constient, doar pentru a permite un usor contact energetic sau electric. Apoi incepi sa cauti ritmul craniosacral. Se poate simti ca o unda foarte subtila care curge la inceput intr-o directie apoi in cealalta, in general timp de cate trei secunde pentru fiecare directie.

O data ce ai simtit ritmul craniosacral, te contopesti si te armonizezi cu el pentru a-l incuraja sa curga mai usor si complet. Imbunatatirea ritmului craniosacral in acest fel este ca si cum ti-ai folosi picioarele pentru a te balansa inainte si inapoi intr-un leagan. In timp ce te misti intr-o directie, iti arunci picioarele in sus la inaltimea arcului pentru a ajunge mai sus. Am folosit acelasi principiu pentru a imbunatati ritmul craniosacral prin adaugarea intentiei de imbunatatire a fluxului de energie dintre puncte, flux ce se misca in aceeasi directie cu ritmul craniosacral.
Energizarea fluxului maduvei si fluxului sanguin

Prima data cand am tratat-o pe Helen, m-am concentrat pe a stimula productia de sange din fluxul maduvei, unde se creeaza sangele si lichidul cerebrospinal. Fluxul maduvei cuprinde punctele de acupunctura numite canalul guvernant 20(GV20) si canalul guvernant 16(GV16), care se afla amandoua in mijlocul craniului.
GV20 se afla pe sutura sagitala, aproximativ la punctul de mijloc al liniei care ar conecta varful celor doua urechi. Exista o mica depresiune pe sutura la GV20. GV16 se afla la baza capului, chiar sub protuberanta occipitala externa(umflatura de la baza craniului, pe linia de mijloc). Am detensionat fluxul maduvei lui Helen, mai intai prin armonizarea cu ritmul cranian dintr-un punct, apoi cu celalalt, apoi armonizarea celor doua puncte impreuna.

A doua oara cand am tratat-o pe Helen, m-am concentrat pe detensionarea fluxului ei sanguin, pentru a ma asigura ca am acoperit toate bazele. Fluxul sanguin include punctele :stomac 37(ST37), stomac 39(ST39) si vezica 11(B11).

Daca se masoara utilizand partea cea mai lata de la degetul mare, ST37 se afla la sase latimi de deget sub baza rotulei si la o latime de deget pe lateral, fata de creasta tibiei. Iar B11 se afla la o latime si jumatate lateral fata de coloana vertebrala, la nivelul de la baza primei vertebre toracice.

La scurt timp dupa cel de-al doilea tratament, Helen a spus ca se simte bine. In sfarsit organismul ei producea si punea in circulatie destul sange pentru ca ea sa mearga la reanimare si apoi sa se intoarca acasa. Cu o combinatie de atingere usoara si intentie de vindecare, am reusit sa ajut la intensificarea fluxului ei de energie sanatoasa, permitand corpului ei sa produca mai mult sange si sa reduca efectele anemiei. Avand privilegiul sa o sustin pe Helen in tranzitia ei de la o stare de lipsa totala de dorinta de viata la a fi sanatoasa si pe picioarele ei, este un tribut adus intelepciunii meridianelor si a ritmului craniosacral.

de Kenneth R.Koles, PhD, DSc, Rac, LMT; autor invitat pentru John Upledger, DO, OMM
Kenneth R.Koles este instructor licentiat al Institutului Upledger care preda „Relaxarea meridianelor: Aplicarea principiilor acupuncturii in terapia CranioSacrala.
Pentru mai multe informatii vizitati www.upledger.com