Tuesday, 16 November 2010 09:54

Întrebări frecvente

Written by 
Rate this item
(5 votes)

Cum este efectuata terapia CranioSacrala?

Folosind o atingere blânda, în general de numai 5 grame, similar cu greutatea unei monezi de 5 bani, terapeutul elibereaza restrictiile din sistemul craniosacral, ceea ce duce la îmbunatatirea functionarii sistemului nervos central.

 

La ce ar trebui sa ma astept de la un tratament ?

În timp ce clientul se afla întins pe masa de tratament, complet îmbracat în haine lejere, terapeutul , cu o atingere usoara, în general nu mai mult de 5 grame, monitorizeaza ritmul craniosacral, si prin tehnici delicate de manipulare faciliteaza eliminarea restrictiilor si a dezechilibrelor. Terapeutul va avea palmele de-a lungul corpului, pe picioare, pe cap sau pe torace, va sustine capul sau coloana vertebrala, în vederea eliminarii tensiunilor acumulat.

Un tratament poate dura de la 15 minute pâna la o ora sau chiar mai mult de atât, dar un tratament tipic dureaza între 45min si o ora.

În terapii intense sunt programe cu tratamente de 3 ore cu cel putin 3 terapeuti care lucreaza simultan.

Terapia CranioSacrala poate fi folosita individual sau în conjunctie cu alte terapii.

Ca rezultat al terapiei se obtine un sistem nervos fara restrictii si un corp capabil sa functioneze la nivel ridicat de performanta.

 

De câte tratamente am nevoie pentru a ma simti bine?

Pentru faptul ca suntem unici, si numarul de tratamente difera. Sunt persoane care au nevoie doar de un tratament pentru a se simti bine, sunt altele care au nevoie de 3-5, si altele care ar avea nevoie chiar de tratamente intensive si eventual ar beneficia foarte mult de terapia cu mai multi terapeuti. Totul depinde de felul în care corpul fiecarui individ reactioneaza si receptioneaza efectele tratamentelor.

Poate o astfel de terapie sa fie facuta în paralel cu un tratament medical?

Terapia CranioSacrala nu interactioneaza în mod negativ cu nici un fel de alta forma de terapie sau medicatie, este o terapie fara risc sau efecte secundare. Terapeutul nu va diagnostica si nici nu va prescrie medicamente.

 

Cine poate beneficia de aceasta terapie?

Terapia CranioSacrala se adreseaza atât persoanelor cu probleme de sanatate dar si persoanelor care vor sa-si pastreze un tonus de viata normal, sa faca fata stresului zilnic mai usor. E adecvata tuturor grupelor de viata de la nou-nascut, la vârsta a treia.

Tratamentul aplicat copiilor si în special la nou-nascut este extrem de eficace si de important, atât din punct de vedere fizic, dar si la nivel emotional. Din punct de vedere fizic, trebuie sa ne gândim prin ce faze trebuie sa treaca si câta presiune este exercitata asupra lui fiind împins de contractiile uterine din momentul nasterii, iar daca nasterea a fost grea si cu complicatii sau a fost necesara utilizarea forcepsului sau a altor aparate, se pot crea deformari craniene.

 

Este indicata terapia CranioSacrala pentru o femeie însarcinata?

Da, este indicata si chiar recomandata, deoarece terapia CranioSacrala mobilizeaza si intensifica multe dintre procesele de adaptare normala la schimbarile corpului femeii insarcinate. Este necesar ca aceste procese sa fie deosebit de active pe durata sarcinii. Terapia CranioSacrala le poate asista cu siguranta procesele fiziologice normale.

Terapia CranioSacrala adeseori pare a fi catalizatorul unui travaliu blocat. De aceea este recomandat inclusiv in timpul nasterii.

Terapia CranioSacrala poate fi eficienta si pentru noua mama, pentru ca ajuta la restaurarea functiei sistemului endocrin – în acest caz, glandele pituitara, suprarenale si ovariene; a echilibrului hormonal; ajuta la ameliorarea depresiei post-partum; restaureaza functiile pelviene normale, eliminând astfel problemele spatelui, ulterioare nasterii si pe cele similare.

 

Cât de timpuriu poate fi tratat un sugar cu terapia CranioSacrala?

În functie de îndemânarea terapeutului cranio­sacral, primul tratament se poate realiza la câteva minute de la nastere. Cu cât este mai mic nou-nascutul, cu atât mai experimentat trebuie sa fie terapeutul. Activitatea sistemului craniosacral este extrem de subtila, dar devine mai aparenta pe masura trecerii orelor de viata în afara uterului. Pentru a fi sigur de ceea ce face, terapeutul craniosacral trebuie sa perceapa ritmul craniosacral al nou-nascutului.

Terapia CranioSacrala poate corecta problemele sistemului craniosacral imediat si permanent. Aceste pro­bleme, atunci când sunt corectate, pot duce la evitarea dezvoltarii colicilor, a problemelor respiratorii, a hiper­activitatii, a dislexiei, a atacurilor de apoplexie, a sindromului de sugari netonificati si a alergiilor. Se pot contracara multe cazuri de paralizie cerebrala, scolioza si probleme dentare, care necesita mai târziu în viata ortodontie. Mai mult, s-a constatat ca starea generala a sanatatii copilului s-a îmbunatatit.

 

Cum se aplica terapia la copii?

În general terapia pentru copil dureaza mai putin si e posibil sa fie efectuata într-o maniera mai putin conventionala, adica pe podea, într-un loc de joaca, sau oriunde copilul se simte mai confortabil. Cu cât atmosfera va fi mai putin asemanatoare cu un cabinet medical, cu atât copilul va fi mai relaxat.

Tratamentul poate adresa multiple probleme legate de bolile copilariei si de alte disfunctii:

 1. În cazut bolilor copilariei, asemeni pojarului, oreionului, varsatului de vânt etc., terapia CranioSacrala poate fi utilizata eficient în vederea scaderii febrei si a trecerii mai usoare a copilului prin majoritatea acestor stari. Se întareste sistemul imunitar si se mobilizeaza sistemul nervos autonom, astfel încât imunitatea corpului sa fie întarita.
 2. Alergii - respiratorii , alimentare
 3. Colici, probleme digestive si de eliminare – sunt corectate prin terapia CranioSacrala în procent de 75%, cu exceptia cazului în care sunt cauzate de tumori sau de alte probleme patologice grave.
 4. Copiii hiperactivi sunt tratati foarte eficient prin intermediul terapiei CranioSacrale în cazul în care problema la origine nu este una emotionala. Din cazuistica reiese ca 50-60% din problemele copiilor hiperactivi îsi au baza în sistemul craniosacral.
 5. Disfunctii în învatare si dislexie – Ca si în cazul copiilor hiperactivi, când problema îsi are originile în sistemul craniosacral, tratamentul este foarte eficient, în aproximativ 50-60% din cazuri.
 6. Probleme psihologice
 7. Sindromul Down
 8. Retardul mental – Daca acei copii "retardati" vor raspunde sau nu spectaculos la terapia CranioSacrala depinde de cauza "retardului". S-au întâlnit rezultate pozitive remarcabile în cazuri selectate. În alte cazuri, starea de sanatate a copiilor s-a îmbunatatit, dar ei nu au devenit mai destepti.
 9. Paralizie cerebrala – Cele mai multe experiente au fost legate de paralizia spastica. Starea tuturor acestor copii s-a îmbunatatit – în unele cazuri, spectaculos, în alte cazuri – mai putin. Din nou, depinde de cauza paraliziei. Uneori, spas­ticitatea este eliberata, dar copilul ramâne cu paralizie flasca. Paralizia flasca este mult mai confortabila decât paralizia spastica, asadar merita încercat.
 10. Atacuri de apoplexie – raspunsul copiilor afectati de atacuri de apoplexie este strict dependent de cauza atacurilor. Multi dintre acestia au încetat sa mai aiba atacuri, fara administrarea medicamentelor, pe masura desfasurarii terapiei CranioSacrale. Unii copii ale caror atacuri se datoreaza unor dereglari cerebrale mai profunde, nu raspund deloc, însa majoritatea înceteaza sa mai aiba atacuri si necesita reducerea dozei de medicamente.
 11. Autism – S-a observat o îmbunatatire semnificativa în cazul comportamentului auto-distructiv, al prezentarii afectiunii si al interactiunii sociale.
 12. Scolioza - În unele cazuri de scolioza, cauza este cranio­sa­cra­la. Adeseori, tubul membranei dura mater care coboara pe canalul vertebral prezinta o rasucire, care poate fi detectata de foarte timpuriu. Coloana vertebrala rezista la rasucire cât de mult poate, dar uneori, în perioada anterioara pubertatii sau în adolescenta timpurie, coloana vertebrala începe sa se rasuceasca, ca raspuns la membrana dura mater rasucita. Aceasta situatie reprezinta începuturile scoliozei. Uneori, daca se depisteaza din timp, poate fi corectata prin intermediul terapiei Cranio­Sacrale, scolioza disparând.
 13. Ortodintia - deseori scurteaza durata ortodintiei, eliminând ocazional nevoia, în întregime. Sugerez aplicarea terapiei CranioSacrale asupra tuturor copiilor înaintea apelarii la corectarea ortodontica si/sau dupa folosirea acestei metode, pentru eliminarea restrictiilor posibile la nivel de suturi craniene.
 14. Strabism - când problema este cauzata de tensiunea membranei dura mater, care afecteaza nervii oculari, rezultatele sunt excelente si spectaculoase, uneori sa evitat chiar operatia la ochi.

 

Cum poate ajuta aceasta terapie persoanele adulte sau cele de vârstnice?

Aplicabilitatea terapiei CranioSacrale este aproape fara limite pentru ca avizeaza în primul rând sistemul nervos central, dar si pentru faptul ca efectul este holistic (asupra corpului ca un tot unitar)

Terapia CranioSacrala îi ajuta pe cei care îmbatrânesc, devin mai rigizi, mai fragili sau îsi pierd memoria, ei devenind mai agili si mai mobili, acumuleaza mai multa energie si demonstreaza un intelect si o memorie îmbunatatite. Terapia CranioSacrala ajuta, de asemenea la combaterea retentiei de lichide si îmbunatateste rezistenta la raceli, gripe etc. S-au obtinut rezultate remarcabile si în cazuri de Alzeimer.

Ar fi ideal ca pacientii batrâni sa fie tratati o data pe luna de catre un terapeut craniosacral competent. În plus, membrii de familiepot fi pregatiti în unele tehnici simple, astfel încât sa poata aplica terapia Cra­nioSacrala persoanelor mai în vârsta cel putin de trei ori pe saptamâna.

 

Care e diferenta dintre terapia CranioSacrala, osteopatia craniana, craniopatia chiropractica si tehnica sacro-occi­pitala?

Terapia CranioSacrala s-a dezvoltat pe bazele cunostintelor osteopatice si a cercetarilor în domeniul functionarii sistemului craniosacral.

Sistemul craniosacral poate fi comparat cu un sistem hidraulic semi-închis în care meningele (cu cele trei straturi) este membrana impermeabila, lichidul cerebrospinal este fluidul sistemului si structura din interiorul membranei este cea care regleaza presiunea în sistem si totodata coordoneaza producerea si reabsortia fluidului din sistem. Dura mater este peretele exterior al meningelui si e atasat de oasele craniene. În momentul producerii lichidului cerebrospinal se produce o expansiune a cutiei craniene, iar în momentul eliberarii

fluidului se produce o compresie. Aceasta e miscarea si pulsul craniosacral, "unealta" terapeutului. Prin evaluarea ritmului cranian din punct de vedere al calitatii, amplitudinii, fortei si a simetriei acestuia se pot determina zonele restrictionate din corp.

 

Care este diferenta între terapia CranioSacrala, Cranio Osteopatie, Chiropractic, Craniopatie si Tehnica Sacro-Occipitala?

În toate metodele mentionate mai sus, obiectivul major este manipularea oaselor craniene.

În metoda osteopatica si chiropractica, terapeutul utilizeaza forta si impune, induce în mod fortat corectia, ceea ce poate duce la greseli, sau mai multa trauma ca rezultat al tratamentului.

Terapia CranioSacrala utilizeaza maxim o forta de 5 grame, ceea ce face sa fie o tehnica gentila, fara riscuri, iar rolul terapeutului este de a facilita corectia proprie a sistemului craniosacral. De asemenea în terapia CranioSacrala se utilizeaza si manipularea tesutului fascial si a fluidului cerebral si se lucreaza si la nivel emotional.

 

De ce apare o problema a articulatiei temporo-mandibulara când de fapt nu este nimic în neregula cu dintii mei?

Problema articulatiei temporo-mandibulara este mai des efectul sau rezultatul dereglarii sistemului craniosacral sau al sistemului muschi-os-articulatie. Sunteti un tot unitar si fiecare parte a dumneavoastra este conectata la alta parte. Nu putem lasa durerea si pozitia simptomelor sa ne însele. Gasiti cauza! S-ar putea sa fie bine camuflata. S-ar putea sa fie localizata aproape oriunde, dar descoperirea ei este partea frumoasa a acestei activitati. Ganditi-va ce faceti cel mai adesea când sunteti stresat, nervos, frustrat? Înclestati dintii? Scrâsniti dintii în somn? Si acestea sunt doar câteva aspecte care au radacini în emotional.

 

Simteam durere în umar. De ce terapeutul a lucrat cu osul sacru si cu pelvisul meu?

Sistemul craniosacral conecteaza sacrumul si pelvisul cu vertebrele, gâtul si capul, prin intermediul tubului membranei dura mater, care trece prin canalul vertebral. O tensiune anormala aplicata acestei membrane la capatul inferior, poate aparea usor la capatul superior, la cap. În acest caz, tensiunea anormala a membranei a fost probabil suficient de mare pentru a trage învelisurile membranei care acopera radacinile nervilor, care se îndreapta catre umar. Tractiunea poate conduce la o durere perceputa la nivelul radacinii nervului, în cazul dumneavoastra, la umar.

O alta posibilitate depinde de continuitatea cap- coada a tesutului conectiv (fascia), care acopera toti muschii, toate oasele, toate organele, etc. O rasucire în pelvis ar putea usor sa creeze restrictii care se pote transmite prin fascie si/sau nervi la umarul dumneavoastra.

O alta posibilitate ar fi aceea ca sacrumul a fost rasucit, cauzând rasucirea sa urce pe coloana vertebrala într-o maniera compensatoare. Daca exista o toleranta putin mai redusa în deschiderile prin care radacinile nervilor ies din canalul vertebral printre vertebrele din partea inferioara a gâtului, nervul aferent umarului ar putea fi deranjat.

În oricare dintre aceste cazuri, atunci când situatia anormala din pelvis si sacrum este corectata, efectul din partea superioara a gâtului este îndepartat si durerea dispare.

Este nevoie de un terapeut bun pentru a afla cauza în cazul unor asemenea distante. În predarea terapiei CranioSacrale, dedicam mult timp si depunem mult efort în predarea diagnosticelor aferente întregului corp. Aceasta abordare descopera cauza fundamentala, chiar si la asemenea distante fata de durere.

 

Cum poti fi tratat doar prin intermediul unei atingeri atât de usoare?

Noi, terapeutii, asistam tendinta naturala de recorectare a corpului pacientului. Atunci când se utilizeaza mai mult decât o forta redusa, se activeaza reactia normala defensiva a corpului pacientului împotriva intruziunii. Când corpul pacientului începe sa se apere împotriva terapeutului, tesuturile corpului pacientului se încordeaza, în încercarea pastrarii integritatii. La confruntarea cu aceasta situatie, terapeutul poate:

sa aplice o forta mai mare pentru a contracara rezistenta pacientului sau

sa usureze atingerea, asa cum folosim în cazul terapiei CranioSacrale, permitând astfel relaxarea tesuturilor pacientului si obtinând o eliberare terapeutica, adaugând doar atât cât este necesar ca mecanismul auto- corector sa fie eficace.

Aceasta este de asemenea o diferenta în abordare, care separa terapia CranioSacrala de alte tehnici craniene. Diferenta este exact ceea ce face terapia Cranio­Sacrala atât de sigura, fara risc, si atât de utilizata de catre oricine.

 

De ce terapeutul pare sa nu se miste?

Deoarece si noi, in interior, de abia ne miscam. Aspectele aferente terapiei CranioSacrale sunt extrem de subtile. Necesita exercitiu, dar, o data însusite, ramân pe viata.

De ce se simt unii oameni mai rau, în urma unui tratament?

Foarte rar se întâlnesc cazuri în care clientul se poate simti mai rau dupa terapie si asta se datoreaza faptului ca poate, în timpul terapiei, odata cu relaxarea tesutului conjunctiv, clientul retraieste din punct de vedere emotional momentul în care trauma s-a produs, sau corpul lor re-experimenteaza pe masura eliberarii acesteia din tesuturi, o trauma anterioara sau o ranire si asta dureaza câteva zile pâna se disipeaza complet, sau poate corpul s-a obisnuit cu "raul" si-i ia timp sa se obisnuiasca cu "binele" . Se mai numeste si "criza vindecarii".

Un alt motiv poate fi acela conform caruia zona de "amorteala" a revenit la "viata" si a devenit mai sensibila. De asemeni, se întâmpla adeseori ca un corp sa se adapteze unui defect. Atunci când îndepartam adaptarea, pe masura ce ne apropiem de nucleul problemei, durerea suprimata revine la suprafata.

Trebuie sa luam în considerare si faptul ca durerea este o perceptie. Atunci când speranta corectarii problemei este prezentata pacientului, inconstientul înrautateste durerea, asa ca nu ne vom opri înaintea rezolvarii problemei, în întregime.

Exista numeroase motive pentru acest disconfort post-tratament. Nu putem neglija nici posibilitatea ca terapeutul sa fi facut o greseala. Aceasta poate conduce la o reactie dureroasa. Aceasta greseala apare, în general, prin aplicarea unei forte excesive si/sau prin încercarea de a face corpul pacientului sa execute lucrurile pe care terapeutul le considera adecvate. Deviza noastra este: "urmeaza corpul, nu-l conduce!".

Read 17288 times Last modified on Monday, 07 November 2011 00:43
Login to post comments