Sunday, 30 October 2011 12:11

Creierul înfometat

Written by 
Rate this item
(10 votes)

 

Multe boli grave apar ca rezultat al unor procese cronice inflamatorii. Evitarea producerii acestor inflamatii impiedica formarea unor afectiuni precum cancerul, boli ale sistemului nervos, boli de inima, diabetul de tip II, boli autoimune si alte dureri cronice. Terapia CranioSacrala, care sporeste circulatia sanatoasa a fluidelor din organism, este o metoda puternica de a scapa corpul de toate aceste inflamatii dureroase si silentioase. Este deasemenea, foarte important sa acordam atentie alimentatiei.

 

Obezitatea este strans legata de inflamatiile din corp deoarece unul dintre acesti doi factori poate reprezenta fie cauza, fie efectul celuilalt. De aceea, reducerea excesului de grasime din alimentatie poate diminua sau chiar elimina procesele inflamatorii. Acest lucru va poate ajuta sa va bucurati mai mult de viata.

Unul din principalele motive pentru care americanii devin mai obezi pe zi ce trece este acela ca au creierul infometat. Greutatea mezencefalului (creierul mijlociu) este de aproximativ 3%, sau chiar mai putin, din greutatea totala a corpului. Pe de alta parte, mezencefalul foloseste aproximativ 70% din glucoza din sange pentru a asigura energie corpului. Atunci cand nivelul de glucoza din sange incepe sa scada, creierul pierde din energie. In acest moment creierul, devenind hipoglicemic, cere imediat mai multa glucoza. Atunci devenim foarte infometati, poate chiar iritati, nervosi si irationali. Aceste stari duc adesea la nevoia de dulce. Zaharul pe care il ingeram mareste apoi cantitatea de zahar pe care o avem déjà in sange, ducand la marirea glucozei care ajunge in creier. Asta ne face sa ne simtim mai bine, mai fericiti, ceea ce este minunat! Insa, deasemenea mareste si nivelul de zahar din sange, ceea ce face ca pancreasul sa secrete insulina in exces pentru a reduce nivelul de zahar.

In timp ce insulina reduce glucoza din sange, scade si glucoza care se elibereaza din creier. Creierul incepe sa tipe dupa mai mult zahar. Ca sa il linistim, incepem sa consumam mai multe dulciuri. Apoi, din nou glucoza se mareste iar insulina, care creste si ea, incepe sa manance din glucoza din sange. Din nou, creierul “ordona” sa consumam mai multe dulciuri pentru a suplini cantitatea de glucoza. Si tot asa, ne invartim intr-un cerc vicios.

Intre timp, insulina a micsorat la inceput nivelul de glucoza din sange prin inmagazinarea glucozei in exces in celule care o depoziteaza, acest lucru ducand la marirea si inmultirea celulelor grase. Atunci cand facem miscare, ardem din moleculele de glucoza. In plus, daca in loc de glucoza consumam fructoza, raspunsul insulinei nu este nici pe departe atat de rapid. Prin urmare, aceasta situatie nu duce neaparat la obezitate. Insulina trimite niste glucoza si in ficat pentru a o depozita si a o folosi mai tarziu. Atunci cand creierul are nevoie de mai multa glucoza, din pancreas se elibereaza un hormon numit glucagon care prin stimularea ficatului,  are rolul de a elibera glucoza inmagazinata in celule si de a o trimite creierului. Prin urmare, daca, pentru a satisface nevoia creierului de glucoza, in loc de dulciuri consumam proteine, creierul va primi ceea ce isi doreste iar noi nu vom mai elibera atat de multa insulina care ne trimite in cercul vicios pe care l-am descris mai sus.

Intr-adevar, fructele si lactatele ajuta la evitarea dezechilibrului glucoza/insulina.

Pe de alta parte, cerealele si amidonul sunt facute din glucoza printr-un sir intreg de procese in care se folosesc secretii puternice de insulina, ducand in final la acelasi rezultat la care ar duce si dulciurile, in ceea ce priveste dezvoltarea celulelor grase. Intrand in acest cerc, nu numai ca ne ingrasam, ci de asemenea se dezvolta inflamatii care favorizeaza aparitia unor procese cronice distructive (tipul de boala care se dezvolta depinde de locul unde se afla inflamatia). Ceea ce ar putea constitui o aparare puternica impotriva a toate acestea este acidul gras omega-3, care reduce acidul arahidonic. Acidul arahidonic este temelia pe care se dezvolta inflamatiile.

Bineinteles, trebuie sa ne asiguram ca acidul gras omega-3 de care avem nevoie, nu provine de la pesti care au fost expusi unor substante toxice precum mercurul sau dioxinul. (Dioxinul este componenta activa a substantei chimice numita Agentul Orange, folosita in razboiul din Vietnam.) Atat mercurul, cat si dioxinul sunt toxice pentru om, animale sau pesti. Este mult mai sigur daca poti sa-ti procuri acidul gras omega-3 fara uleiul total de peste.

Mai sunt si alte lucruri pe care trebuie sa le luam in calcul atunci cand incercam sa evitam sau sa scapam de inflamatii:

1-2 pahare de vin rosu zilnic sunt anti-inflamatoare.

Uleiul de masline extra virgin poate ajuta daca acesta contine hidroxitirosol. Cititi eticheta.

Ghimbirul folosit ca si condiment in salate sau in diverse mancaruri poate deasemenea ajuta. Ghimbirul contine xantina. Se gaseste in magazinele cu produse pentru sanatate.

Aloe vera previne dezvoltarea inflamatiilor.

Vitaminele A, C si E ajuta in prevenirea inflamatiilor.

Exercitiile zilnice sunt deasemenea un mijloc de prevenire al inflamatiilor.

Prin urmare, in misiunea noastra de a ne pastra sanatosi consideram satisfacatoare alegerea de a ne hrani creierul infometat cu alimente sanatoase. Eforturile sustinute duc la consolidarea efectelor terapiei CranioSacrala si a altor metode de marire a fluxului lichidelor din corp, pot reduce inflamatiile cronice si ne pot ajuta in eliminarea bolilor.

 

Read 20376 times Last modified on Monday, 07 November 2011 00:18
Login to post comments